onsdag 18 februari 2009

När rasar korthuset?

Har som vanligt den senaste tiden följt diverse bloggar (monica antonssons, ramona franssons, ann-helena rudbergs, ingrid carlqvists och unni drougges m.fl.) och det stimulerar min hjärna nåt alldeles extra. Känns det som. :)
En fråga som kommit upp är huruvida gammelmedia kommer lyckas vidhålla sin linje eller om det kommer rasa ihop för dem, tillsammans med Piratförlaget förstås. Som jag ser det gräver de sin egen grav när de låter kår-anda, ekonomiska vinstintressen framför allt annat och osunda makthierarkier sätta agendan för deras journalistik. Problemet i just det här fallet är ju att det är media själv som sätter agendan. Så fort något politiskt-, samhällsbärande- eller företagsorgan trillar dit på ovan nämnda misstag är det just media som är där och fäller dem. Nu är det alltså media självt som beter sig osunt. Kommer det att hålla? Tror de för mycket på sitt lim som håller samman spader dam och klöver kung eller är blåsten för stark trots karlssons klister?
Min förhoppning är att hela skiten kommer blåsa åt fanders precis som det gör för tre små grisar, när de försöker gömma sig i ett hus byggt av halm eller trä, då vargen kommer och blåser. Aftonbladets chefredaktör Jan Helin verkade i alla fall känna av lite av blåsten i Debatt igår. Han hade märkligt svårt för att ens förstå en av Josefssons frågor. Kolla in de första tio minuterna av Debatt på svtplay.se så får ni se. Journalistik ska naturligtvis byggas utifrån grundlig research, faktasamling och kritisk källgranskning. Ett hus byggt av tegel på stadig stomme som ingen kan blåsa bort hur mycket luft som än fylls i vargens lungor. Det borde vilken fritt tänkande människa som helst förstå och jag hoppas att tillräckligt många i "du gamla du fria" inser det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar